Για ποιον χτυπά η καμπάνα
Το "Για ποιον χτυπά η καμπάνα" είναι μία νουβέλλα του Ernest Hemingway (1899 - 1961) που εκδόθηκε το 1940. Ένας Αμερικάνος πανεπιστημιακός καθηγητής της Ισπανικής Γλώσσας και ειδικός στην χρήση εκρηκτικών συνδέεται με μία ομάδα ανταρτών στην Ισπανία κατά την περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου με σκοπό την καταστροφή μίας γέφυρας στρατηγικής σημασίας. Εκεί θα ερωτευτεί μία νεαρή Ισπανίδα μέλος της αντάρτικης ομάδας και θα ζήσει από κοντά την σκληρότητα και την βία του Εμφυλίου.
Η νουβέλλα αποτελεί ένα κλασσικό αριστούργημα στην παγκόσμια λογοτεχνία γιατί ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει μία μείξη πραγματικών και φανταστικών γεγονότων. Βασικό θέμα της είναι ο θάνατος, καθώς και ο βασικός ήρωας όπως και αρκετά από τα μέλη της αντάρτικης ομάδας καθ'όλη την διάρκεια του βιβλίου προετοιμάζονται για να θυσιαστούν στον βωμό της επανάστασης προκειμένου να επιτευχθεί η αποστολή τους.

Πληροφορίες:

Ο τίτλος της νουβέλλας προέρχεται από τον στοχασμό 17 του Άγγλου συγγραφέα John Dunne όπου στην πρόζα του "Devotions upon Emergent Occasions" το 1624 έγραφε:
"No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main. If a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as if a manor of thy friend's or of thine own were: any man's death diminishes me, because I am involved in mankind, and therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee." (πηγή Wikipedia)

Υποψήφιο για βραβείο Pulitzer.

No comments:

Post a Comment